Arentheem College
Titus Brandsma
Maico de Jong (20 september 1998 - 21 juni 2015)Maandag 22 juni bereikte ons het vreselijke nieuws dat Maico de Jong uit M4A onverwacht is...
Lees verder
Buitenterrein in gebruikHet heeft enkele maanden geduurd. Maar het buitenterrein kon maandag 15 juni door de leerlingen...
Lees verder
Olympic MovesVrijdag 5 juni jongstleden was het zover, de finale dag van de Olympic Moves in Amsterdam....
Lees verder

Titus Brandsma: een wereldschool!

Onze school is kleinschalig, veilig en gestructureerd. De kwaliteit van ons onderwijs is hoog. Bovendien word je bij ons stap voor stap wereldwijs. Je kunt bij ons terecht voor mavo, onderbouw havo en atheneum en de Wereldklas.

Docenten en leerlingen kennen elkaar. En we zorgen voor een soepele overgang van de basisschool naar onze school. Zo heb je bijvoorbeeld in de brugklas een eigen lokaal. Je begint met een tweejarige brugperiode. Pas na die twee jaar kijken we of je mavo, havo of atheneum gaat doen. In die tijd kun je wisselen van niveau, zonder dat je naar een andere klas hoeft. Zo heb je echt de tijd om het beste uit jezelf te halen. 

Naar school in Velp is leuk!

Met medewerking van een aantal fantastische leerlingen heeft Creatief Bureau Gulden Bodem een leuk videofilmpje gemaakt. We willen hierin laten zien dat het leuk is om naar Velp te komen voor je school. Centraal in het filmpje staat Lena, die door de 'magische' tunnel tussen Arnhem en Velp in een nieuwe, kleurrijke wereld stapt.


Wie was Titus Brandsma?

Onze school is vernoemd naar Titus Brandsma. Titus leefde van 1881 tot 1942. Hij was geestelijke, hoogleraar, publicist en verzetsstrijder. Al kwam dit laatste hem duur te staan. Hieronder lees je zijn levensverhaal.

De jeugd van Titus
Titus Brandsma werd in Friesland geboren als Anno Sjoerd in het dorpje Oegeklooster. Hij studeerde aan het gymnasium. Hij trad op 17 september 1898 in bij het Carmelklooster van Boxmeer. Daar deed hij zijn tweejarig noviciaat en nam hij de kloosternaam Titus aan. Toen startte hij zijn studie filosofie en theologie. In augustus 1903 ging hij naar Oss om er zijn theologiestudie af te ronden. In 1905 werd hij tot priester benoemd. Tussen 1906 en1909 studeerde hij aan de Pontificia Università Gregoriana in Rome waar hij promoveerde tot doctor in de wijsbegeerte (filosofie).

Titus als hoogleraar
In 1923 werd Brandsma hoogleraar aan de Katholieke Universiteit Nijmegen, de huidige Radboud Universiteit. Hij gaf les in wijsbegeerte en ‘geschiedenis van de vroomheid’ (lees: mystiek). Ook vervulde hij vele academische functies en was hij tijdens het collegejaar 1932/1933 rector magnificus.

Verzet tegen rassenhaat
Titus Brandsma maakte de Eerste en Tweede Wereldoorlog mee. Al in een vroeg stadium waarschuwde hij voor de gevaren van het nationaalsocialisme, rassenhaat en ophitsing. Dit deed hij via publicaties in dag- en weekbladen en tijdens lezingen en colleges. Hij veroordeelde de anti-Joodse maatregelen van het Hitlerregime zowel voor als tijdens de bezettingstijd. Tijdens de oorlog verzette hij zich tegen het verwijderen van Joodse leerlingen en bekeerlingen van katholieke middelbare scholen. Ook was hij betrokken bij een verbod voor het opnemen van NSB-advertenties in de r.k.-dagbladen. Begin 1939 benoemde koningin Wilhelmina hem tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Arrestatie en overlijden
Zijn verzet werd niet door iedereen getolereerd. Op 19 januari 1942 werd Titus gearresteerd door de Duitse nazipolitie: de Gestapo. Hij kwam in het beruchte Duitse concentratiekamp Dachau terecht. Volgens latere getuigenissen van kampgenoten, was hij hier een grote steun voor zijn medegevangenen. Na enkele weken vol ontberingen en mishandelingen werd hij uitgeput en doodziek in het kamphospitaal opgenomen. Een kamparts maakte met een dodelijke injectie een einde aan zijn leven.

Titus Brandsma: een bijzonder persoon. We zijn er dan ook trots op dat we onze school, het Titus Brandsma in Velp, naar hem mogen vernoemen.

Download het uitgebreide levensverhaal van Titus Brandsma. Of bezoek het Titus Brandsma Museum. Dat is gevestigd in het hart van het Friese Hanzestadje Bolsward.